Op donderdag dachten we dat ons Plan van Aanpak klaar was. Op vrijdag ontdekten we hoe fout we zaten.
Vorige week ben ik samen met een medestudent begonnen aan mijn afstudeerstage bij CBYTE in Den Bosch. We zijn allebei gemotiveerd en wilden snel meters maken. Daarom schreven we alvast een Plan van Aanpak, waarin we de context, doelstellingen, scope en planning van het project uitwerkten. Vrijdag hadden we een interview met de klant gepland, maar we dachten het document donderdag al af te kunnen hebben.
Onze bedrijfsbegeleider gaf ons feedback. Het belangrijkste punt:
Er zitten nog heel veel aannames in het document (van bestaande of niet bestaande requirements, tot vrijheden die er misschien wel/niet zijn), ga heel kritisch kijken naar je voornemens en toets of die op aannames gebaseerd zijn.
Dat raakte meteen de kern. Hoe kun je de aanpak van iets documenteren als je niet precies weet wat het inhoudt?
Een voorbeeld: we dachten dat de tool die we zouden gaan bouwen schaalbaar moest worden, dus hadden we daarvoor een onderzoeksvraag uitgewerkt. In het interview bleek dat de klant het belangrijker vind dat de tool flexibel en modulair is. Dat betekende niet alleen dat ons onderzoekscomponent veranderd moest worden, maar ook dat een deel van ons denkwerk niet nodig was geweest.
Het interview duurde maar een uur, maar maakte alles ineens duidelijk. Ons document werd veel concreter en schrijven ging een stuk makkelijker. Alleen: we moesten nu een groot deel herschrijven.
De les? Haast kan dubbele moeite kosten. We wilden snel vooruit, maar wachten op de juiste informatie had ons uiteindelijk tijd bespaard. Of beter nog: het interview eerder plannen was de slimste zet geweest. Dan hadden we de informatie al gehad én konden we snel beginnen aan het document.
Haastige start, dubbele moeite - Gerwin Kuijntjes
Toch was het niet zinloos om alvast een opzet te maken. We konden sneller schakelen na het interview omdat we al structuur hadden. Maar denken dat je klaar bent voordat je de juiste informatie hebt, is een recept voor extra werk.
Met deze les in ons achterhoofd gaan we verder met het project. Eén ding is in ieder geval duidelijk: ik heb nu al iets geleerd van deze afstudeerstage.